March 27, 2009

mkcik ****. jangan macam2 lah !

tadi tengah hari mak aku balek keje, i told her bout the biasiswa thingy.

ouh yea, i got accepted for mara interview.
and i need to go to mara scholarships interview in kl this april.
ieka n net also got it.

so, after i told my mom about it, my mom cerita sket.

"tadi mase mama kt sekola, ade sorang cikgu ni ckap kt mama,"
"awak tau x, si ****** budak mrsm tuh da dapat tawaran blaja oversea"
"mana cikgu tau?"
"adik die yang bagitau saya.
tengokla budak mrsm dapat 5-6A pun da dapat tawaran.
anak awak yang kuar mrsm tu tak dapat lagi ke?"

wooo..
serious shit cikgu ni menyindir mak aku.
what the hell.
ouhh,, ko ingat, bila semua anak ko tuh masok mrsm, masok skola sains,
kire da pandai arr semuaa..
and sebab my mom was just a cleaner kat situ and i drop out from mrsm,
kire aku da bodoh sangatlaa..
mak aku saket je ati ko cakap macam gituh.
aku macam nak tulis surat je bagi kt ko tau.
naseb je aku maseh ade sopan santunnye.

makcik ****, nasebla makcik ni cikgu,
dan saya plak agak hormat orang yang jadi cikgu niyh.
but, jangan ingat makcik jadi cikgu, makcik nak perbodohkan mak saya kt situ.
its not like when someone's mum is a cleaner, her children is stupid.

fyi, mak saya keje sebagai cleaner tu sebab die boring duduk kat rumah.
kalau makcik tanye kawan mak saya tuh, die lagi kaya drpd cikgu tahu.
cuma sebab die duduk rumah, bosan, die keje.
saya tak kata saya kaya, tapi saya takla miskin sangat pun.
masih boleh dapat apa yang saya mahu walaupun xseberapa.

and, cikgu,
bukan semua budak-budak mrsm, skola sains tu pandai.
mula-mula memangla bangga, dok kecoh sana sini.
tapi kalau cikgu tengok batch saya tahun lepas,
and bandingkan kami yang sekolah biase n mereka yang sekola bagus tuh,
result kami lagi menyerlah.
saya tak berlagak, dan saya takde niat nak menyindir sapesape,
but its the truth.

cikgu kesayangan(mom in law XD) saya pun cakap,

"naseb baek awak keluar mrsm,
kalau tak result awak pun lebih kurang dengan kawan2 awak yang dkt mrsm tuh"

this is what my teacher says.
and many of us agreed with her.
tapi, semua pun setuju mrsm, skola sains, sbp tuh sekolah yang bagus2.
ramai yang dapat straight a1, straight a kat sane.
bandingkn kawankawan saya, no one has achieve higher than us yang sekolah biase ni.
so, can't u see?

saya nak tengok sangat, anakanak makcik tuh dapat result mcm mane..
mesti gempak kn, macam mulut mak die.
saya akan menunggu,
sementara saya sambung studi di memane tempat yang nakkan saya.
yelah, saya hanya anak seorang cleaner yang keluar mrsm bukan?

tapi, saya takpernah malu mak saya hanya pembersih.
my mom was the best mom and also my dad.
yang berjaya didik me n my bro sampai kami tergolong dalam budak2 yang agak pandai.

tolonglah makcik, jaga mulut dan tingkah laku makcik.
saya paham makcik lebih banyak mkn asam garam dari saya,
yang baru hidup selama 18 tahun ni.
tapi, mungkin sebab da terlalu lama, makcik merendah-rendahkn maruah mak saya
di depan mata mkcik.
mak saya pernah menangis sebab saya keluar mrsm dan orang xhabishabis menyindir,
tapi mak saya kuat semangat.
dan saya jugak semangat nak buktikan walaupun saya keluar mrsm,
saya masih bole berjaya.
saya gembira bile mak saya menangis sebab saya berjaya buat die bangga.

p/s: maaf atas kekasaran bahasa. tapi saya takboleh duduk diam bila mak saya
saje yang terkena.

yang kecewa,
me.

3 comments:

Afeeqa Hazwany said...

bagi surat layang kat die!
ggrrr
i benci org cmtuh taww

Naddia :) said...

kurang ajaq mak cik tu. tak baik. tak pe. bak dtg alamat umah die. biar i g slowtalk ckit ngn die. haha :)

p/s; hana i'll link u.

intan_tenot said...

yea.
thx !
:)